Daan Roovers

Van 2019 tot 2021 was Daan Roovers twee jaar lang Denker des Vaderlands. Zij zette zich daarbij vooral in voor ‘publiek denken’: dat is hardop, gezamenlijk en interactief denken. Dit betekent dat ze niet vóór andere mensen, of namens anderen wil denken, maar samen mét andere mensen.

Daan Roovers

Hoe kunnen we meer verdieping geven aan het publieke debat? Laten we ons niet te veel makkelijk uit elkaar spelen door populisten en trollen? Politiek is te belangrijk om uit te besteden aan politici. Maar dat betekent ook dat we zelf aan de bak moeten: wij zijn de politiek. Roovers hield zich tijdens haar denkerschap onder andere bezig met thema’s als polarisatie, participatie en democratische vernieuwing. Ze heeft zich daarbij actief ingezet om de rol van burgers politiek beter te verankeren.


Zzzzzondag!

Interview met Patrick Nederkoorn en Oscar Kocken voor de talkshow Zzzzzondag! van de Stadsschouwburg Utrecht op 2 mei 2021.


Ik moet echt feestjes hebben

Ik ben geboren in Veghel, een groot dorp in Brabant. Ik heb het dorp nooit helemaal achter me kunnen laten, al woon ik al achttien jaar in Amsterdam. Vorige week kwam ik op straat de postbode tegen die me ter plekke de post overhandigde, dat vond ik een goed teken.

Interview voor de rubriek Op de klapstoel.


Zin vinden in afzondering

De gevolgen van de coronapandemie leren ons uiteindelijk veel over onszelf. Dat betoogt Denker des vaderlands Daan Roovers in haar co-referaat van de Van der Leeuwlezing.


Zo behoud je een goed humeur in tijden van corona: ‘Ga niet doemdenken’

Hoe kan de filosofie helpen om grip te krijgen op de grote vragen van deze tijd? Vrij Nederland raadpleegt Denker des Vaderlands Daan Roovers. In deze aflevering: corona zorgt voor een landelijke staat van chagrijn. Hoe managen we ons humeur zodat we anderen én onszelf sparen?


Een goedemorgen met…

Op zaterdag 4 april presenteerde Daan Roovers het wekelijkse programma Een goedemorgen met… op NPO Radio 4. Beluister Daans favoriete muziekstukken inclusief een persoonlijke toelichting over waarom deze composities haar raken.


Buitenhof

Met de komst van sociale media zijn de mogelijkheden om je mening te uiten inmiddels legio. En daar maken we met zijn allen gebruik van. Boze burgers weten Twitter en Facebook massaal te vinden om hun ongenoegen te laten blijken. Ondanks deze technologische ontwikkelingen staat volgens sommigen de vrijheid van meningsuiting op het spel. In Buitenhof een gesprek over vrijheid van meningsuiting en het vrije debat met Daan Roovers. 


Worden wie je bent

Ontdekken waar je talenten liggen en doen wat bij je past. Dat dat een stuk ingewikkelder is dan het lijkt, weet Filosoof en Denker des Vaderlands Daan Roovers uit eigen ervaring. In Brainwash Talks geeft ze je een duwtje in de goede richting.


Aantal violisten op Binnenhof is minder intimiderend dan duizend trekkers

Denker des Vaderlands Daan Roovers kijkt met enige verbazing naar alle aandacht die de boerenprotesten krijgen. “Het hele land wordt voor ze platgelegd. Dat lukt klimaatactivisten nooit.” Ze denkt er wel een verklaring voor te hebben. “Men is banger voor de boeren dan voor klimaatactivisten. Doordat hun tractoren worden toegelaten krijgen ze een machtspositie. Ze forceren er toegang mee en ze nemen ze als een soort wapens mee de stad in. En trekkers zijn mediageniek.”


Buitenhof

Drugscriminelen hebben vrij spel in Amsterdam. Tot deze opzienbarende conclusie kwamen hoogleraar bestuurskunde Pieter Tops en journalist Jan Tromp in hun deze week verschenen rapport ‘De achterkant van Amsterdam’. Drugsgebruik wordt steeds normaler en de vele miljarden die met de illegale drugshandel worden verdiend, hebben volgens de onderzoekers een ontwrichtende werking op onze hoofdstad. Wat betekent dit voor onze samenleving? En kunnen drugsgebruikers verantwoordelijk worden gehouden voor de gevolgen van drugscriminaliteit.


Wie geeft de microfoon aan de gematigde stem?

Waar voorheen de extreme mening ondergronds ging, is het nu de gematigde mening die je amper nog hoort. Filosoof Daan Roovers pleit voor ontspanning in het overprikkelde opinieklimaat.


Waarom zou mijn mening interessanter zijn dan de jouwe?

Verwacht van de nieuwe Denker des Vaderlands geen stevige meningen over vlees eten of over migratie. Daan Roovers leidt liever debatten waarbij iedereen aan het woord komt.