René ten Bos

Als Denker des Vaderlands in de periode 2017 – 2019 stelde René ten Bos onze hang naar transparantie aan de kaak. Al onze kwantificatiedrift en beheersingszucht ten spijt is de wereld minder doorzichtig dan wij vaak denken. Het provocatieve denken van Ten Bos bewijst zich dan ook daar waar fenomenen aan onze grip ontsnappen en juist daardoor de werkelijkheid spannender en rijker maken.

René ten Bos

Het is volgens Ten Bos niet de taak van de Denker des Vaderlands om meteen met de ‘morele hakbijl’ klaar staan, hij dient juist om te gaan met paradoxen. ‘Para betekent ‘tegen’, en doxa is ‘mening’. Het gaat er dus niet om een mening te hebben, maar om ertegenin te denken, of te laten zien dat een mening te makkelijk is, omdat er verschillende problematische kanten aan om het even welke mening zitten.


Over de kunst zin te geven aan iets wat zinloos is

Gesprek met cabaretier Theo Maasen in Amsterdam over wat het betekent filosoof, over de coronacrisis en over de relatie tussen filosofie en cabaret.


De Coronastorm: hoe een virus ons verstand wegvaagde

Gesprek met theatermaker Tom de Ket voor De Verleiders over de coronacrisis en de mogelijkheid van humor en de potentie van kunst.


Het volk in de grot

Gesprek met filosoof Arjen Kleinherenbrink ten tijde van de Nacht van de Filosofie in Nijmegen over volk en elite.


Mijn idee voor onderwijs

Optreden voor Balie TV in Amsterdam en een gesprek met Rik Seveke over onderwijs en filosofie.


De wijsgeer en het weer

Optreden in Nijmegen voor Radboud Reflects over meteorologie, klimatologie en meteosofie.


Corona vaagt ons verstand weg

Interview met Flavio Pasquino voor Weltschmerz over de coronacrisis.


Het geniale dier

Gesprek met Adriaan van Dis tijdens Woordnacht in Rotterdam over catastrofes en hoe je ertoe te verhouden.


Weer, wetenschap, chaos en onzekerheid

Gesprek met Ad Verbrugge voor De Nieuwe Wereld over wetenschap en complexiteit.


Nog meer…

Er zijn nog veel meer gesprekken of interviews te vinden, bijvoorbeeld in De Wereld Draait Door of in Twee Vandaag. Ook is er een podcast met tal van andere mensen (onder meer voor NRC en voor andere, veel kleinere partijen). Er zijn ook radio-interviews (van Casa Luna tot, meer recentelijk, Jort Kelder) Zie www.renetenbos.nl.


Verder…

  • Wekelijks columnist voor Het Financieele Dagblad (elke donderdag)
  • Ook columnist voor ISVW
  • Auteur van boeken als Water (2014, genomineerd voor Socrates Wisselbekerprijs en AKO Literatuurprijs), Bureaucratie is een inktvis (2016, winnaar Socrates Wisselbekerprijs), Dwalen in het antropoceen (2017, genomineerd voor Socrates Wisselbekerprijs), etc.
  • Interviews en/of opinieartikelen in Trouw, NRC, de Volkskrant. Ook zogenaamde ‘professionele’ publicaties in bijvoorbeeld vakbladen voor onderwijs en tal van andere organen
  • Docent bij AGO, Comenius, NSOB en Academie voor Medisch Specialisten
  • Dean van Honours Programma, Radboud Universiteit Nijmegen

Ook nog…

  • Academische publicaties voor Organization Studies, Organization, Philosophy Today, Social Epistemology, South-African Journal of Philosophy, Journal of Management Studies, en zo nog een hele reeks meer.Engelstalige boekpublicaties bij Routledge, Cambridge University Press, John Benjamins, enz. Ook zijn er boeken verschenen in het Frans bij Le Pommier)